RESEPI ROTI JALA LEMBUT

Bismillahirrahmanirrahim..


Sementara PKP ni kan, banyak masa di rumah, macam biasalah, asyik lapat je lah memanjang.

Tapi ingat, jangan nak ikit nafsu sangat. Kalau musim PKP ni pun masih nak makan 3,4 jenis lauk sekali hidang, maksudnya kita ni masih fasa senang hati, tak rasa tergugat pun dengan wabak COVID-19..Mungkin yang tu seronok masak macam-macam, hari-hari keluar gi pasar beli bahan mentah dengan tak terfikirkan risiko.

Dah la.. malas nak membebel.. sebab korang yang setia mengunjungi blog aku ni semua uang jenis akur pandai fikir panjang dah semua.

Ok.. buat roti jala ni mmg antara kegemaranku sebab senang dan nampak macam hebat kahkahkah. Lagipun MrAF suka so selalu la buat.

Cuma kali ni saje..
Tak buat jala..
Buat Bunga Ros.
Tadaaaaa...!!!!





So sekarang..aku konfius.. boleh lagi ke panggil roti jala? Ke roti bunga? Roti mawar? Eh..aku xtau...konfius sungguh ni..

Sementara konfius tak hilang ni.

Ni resepi..

Bahan roti jala yang lembutnya tahan sampai ke petang. Aku olah dari Azie Kitchen.


  • 3 cawan tepung gandum
  • 2.5 sudu besar minyak masak
  • 2 cawan air 
  • 1 cawan santan kotak
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur 

Blend semua bahan-bahan menggunakan blender sampai dia sebati. Biasanya kalau buat ikut sukatan ni betul-betul, tahap kelikatan dia tu dah sesuai sangat dah untuk keluar melalui muncung botol. 

Kalau nak berwarna.. sebelum.masukkan dalam botol..asing-asing dalam bekas dulu dan campur pewarna. 

Untuk bunga ros ni, aku guna warna merah dah hijau. Untuk adunan warna hijau ni untuk buat daun je, jadi 1/6 je dia punya bahagian. 5/6 boh warna merah utk bahagian bunga. 

Masa atas kuali, buat bentuk macam ni. 


Yang daun tu hijau secoet je kat bahagian hujung tu. 

Biar je dia masak, tak payah balik.

Dah masak..gulunglah dia menjadi bunga-bunga mekar di taman. 

Selamat mencuba dan menjamu selera. 

Semoga berbunga2 hati masa memakannya ahahaha. 

Okey... sehari dua lagi rasa nak buat AKOK KEDUT.. 
Resepi dia DI SINI.




Ulasan