SAMBAL BILIS PETAI TEMPOYAK D-24
Hai hai hai...
Nak taip laju2...
Resepi bilis petai tempoyak caraku..
Bahan-bahan
Nak taip laju2...
Resepi bilis petai tempoyak caraku..
Bahan-bahan
- Ikan bilis
- Petai
- Cili api
- Cili merah - optional
- Bawang besar 2 biji
- Tempoyak/Durian
Bilis tempoyak hakak kat atas tu... Special sikit sebab hakak guna durian D24 gittuew ahaha..
Alkisah tahun ni kan durian melimpah ruah.. Harga pun xcekik darah sangat.. Maka hakak stock up durian dalam peti.. Bila raya haji..hakak nak space up la pulak untuk daging2... Maka kita buatla dia jadi bilis petai D24 ahahaha...
Cara-cara
- Blend cili padi dgn garam gula sikit.. Kalau suka pedas berapi blend la cili banyak2..
- Goreng ikan bilis. Ikut citarasa nak goreng sekejap atau nak goreng bagi rangup krup krap. Hakak suka krup krap.
- Balajce minyak.. Tumis bawang besar sekejap.. Bagi layu2 sikit. Tumis 1/3 drpd 2 biji tu.
- Masukkan cili api blend... Tumis sekejap. Agak2 sampai 2-3 kali terbersin eheheh
- Masukkan tempoyak/durian sesuka hati. Lagi banyak tempoyak...lagi pekat and banyak kuahnya. Pandai2la bajet dgn citarasa dan kuantiti ikan bilis yang ada. Gaul2 bagi sebati dengan cili tadi.
- Tambahkan secawan air. Gaul sebati. Biar dia mengfelegak seketika or jadi ala2 nak pekat.
- Masukkan bawang besar yang dipotong bulat2..
- Masukkan ikan bilis. Kalau dah pekat sangat,tambah je air lagi... Takde masalah. Petua masak hakak: Masaklah ikut suka hati hakak ahahaha..
- Masukkan petai. Kalau nak boh ekstra cili api potong pun boleh. Hakak suka pedas... Hakal boh cili api potong. Nak bagi hias2 nampak bewarna sikit maka potonglah cili merah tu.
- Masaklah sampai korang rasa puas hati tahap kecairan atau kepekatannya.
Hakak lawankan bilis petai tempoyak hakak ni dengan daging goreng kicap... Perghhh... Perghhhh... Perghhhhhh... Mmg marvellous!!!
Selamat mencuba!!!
Ulasan
Catat Ulasan